Wege Bulgur Burger

1836

Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum w wyniku odpowiedniego procesu technologicznego. Dobrze znana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej.

U nas w sklepach dostępna od pewnego czasu. W smaku jest lekko słodka, z wyglądu przypomina kaszę jaglaną. Bogata w składniki odżywcze, białko, węglowodany. Dobrze wpływa na poziom naszego cukru we krwi oraz uspokaja nasze nerwy. Proponuję przygotowanie burgerów wegetariańskich właśnie z tej kaszy, ponieważ mogą być świetnym zamiennikiem fast foodów, do tego zdrowym i pożywnym. Z podanego przepisu przygotowuję 12 średniej wielkości burgerów.

Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur – 2,00 zł
5 różyczek surowego brokuła – 1,00 zł
1 czerwona papryka – 3,40 zł
1 średnia cebula – 0,40 zł
1 jajo – 0,60 zł
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Sól do smaku
1 łyżka majeranku
Papryka chili do smaku
Olej do wysmarowania blaszki
Koszt całkowity: 7,60 zł

Wykonanie:

  1. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy pod przykryciem w dwóch szklankach wody około 15 minut. Odstawiamy na kolejne 15 minut.
  2. Po lekkim ostudzeniu przekładamy do salaterki i wrzucamy pokrojony drobno brokuł, paprykę, cebulę, siemię lniane, przyprawy i jajko.
  3. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy burgery.
  4. Pieczemy w piekarniku w temp. 200°C — 10 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej. Zanim przewrócimy burgery na drugą stronę, należy wyjąć je z piekarnika i chwilę odczekać, by się nie ,,rozeszły”. Pieczemy na papierze wysmarowanym olejem.

Izabela Lewosińska