Soczewicowy gulasz

961

Tłuste, pikantne i syte gulasze mięsne warto zastąpić gulaszem warzywnym. Ma on wiele zalet: jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i naprawdę niedrogi.

Odpowiednia kompozycja warzyw oraz dodatek soczewicy stworzy gulasz o wspaniałym smaku, a soczysty kolor marchwi od razu pobudzi nasz apetyt. Soczewica, uprawiana już w starożytnym Rzymie i nazywana pokarmem ubogich, dzisiaj wraca do łask ze względu na odżywcze i smakowe walory. Nasiona soczewicy są barwy zielonej, czerwonej i brązowej. Najsmaczniejsza soczewica ma zabarwienie brązowe i nie ulega tak szybkiemu rozgotowaniu jak czerwona, która nadaje się głównie do zupy. Z soczewicy zielonej można przyrządzać pasty i pasztety do chleba. Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem roślinnego białka, błonnika, który daje nam uczucie sytości, oraz wapnia, fosforu, żelaza i witamin z grupy B.


Składniki (8 porcji)

  • 1 szklanka soczewicy brązowej 2,00 zł
  • 1 średnia marchew 0,40 zł
  • pół średniego selera 0,60 zł
  • 1 duża cebula 0,20 zł
  • pół dużego pora 0,80 zł
  • 3 szklanki soku pomidorowego 2,30 zł
  • 2 ogórki kwaszone 0,70 zł
  • 3 ząbki czosnku 0,30 zł
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 1,80 zł

przyprawy:

  • sól do smaku
  • przyprawa warzywna w proszku do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka suszonego lubczyku


Całkowity koszt: 9,10 zł

Wykonanie (czas wykonania: 40 minut)

1. Soczewicę opłukać i ugotować do miękkości w garnku w 3 szklankach wody (ok. 20 minut).

2. Na głębokiej patelni przesmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w piórka por (ok. 2-3 minut).

3. Obraną marchew pokroić w talarki, a seler w słupki i dodać do duszącej się cebuli i pora. Warzywa lekko posolić oraz dodać pół szklanki wody. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Warzywa powinny być półtwarde (lepiej nie dosolić gulaszu, ponieważ później dodajemy ogórki kwaszone, które dadzą dodatkową porcję soli).

4. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną odcedzoną soczewicę, pokrojone w kostkę ogórki, sok pomidorowy, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Kolendrę należy rozkruszyć w moździerzu. Całość jeszcze dusić ok. 8 minut.

5. Gotowy gulasz podawać na gorąco z makaronem bądź ziemniakami lub na zimno z chlebem.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA