Site icon Znaki Czasu

Budyń ryżowy z truskawkami

Niby nic takiego — zwykły ryż, ale odpowiednio ugotowany z dodatkami smakuje jak najlepszy deser. 
Jest delikatny i ma kremową konsystencję, a po ostudzeniu subtelny smak. Można go podawać 
z sezonowymi owocami i delikatnymi orzechami. Z podanych poniżej składników uzyskujemy sześć porcji.


Składniki


Koszt całkowity: 18,50 zł

Wykonanie

1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mleku pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

2. Pod koniec gotowania dodajemy wanilię, ksylitol oraz mus kokosowy.

3. Całość miksujemy na gładką masę i rozlewamy do salaterek.

4. Na gotowy budyń nakładamy pokrojone truskawki i ozdabiamy dowolnymi orzechami.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA

Exit mobile version