Site icon Znaki Czasu

Złociste medaliony

Kotlety pieczone w piekarniku mają wiele zalet. Przede wszystkim nie zawierają tyle tłuszczu, co smażone. 
Kotlety są równomiernie upieczone, temperatura pieczenia jest stała, no i są zdrowsze. 
Po za tym nie trzeba stać przy patelni. Wykonanie kotletów jest proste i ekonomiczne.


Składniki


Wykonanie

1. Do szklanej salaterki wrzucamy ugotowany ryż i ugniecioną tłuczkiem cieciorkę. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednorodnej masy.

2. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko oraz przyprawy. Wszystkie składniki ponownie mieszamy ręką.

3. Formujemy kotlety w zależności od upodobań, panierujemy w bułce tartej.

4. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem i układamy kotlety. Kotlety można posmarować z wierzchu olejem.

5. Pieczemy w piekarniku w temp. 220°C przez 15 minut z jednej strony i 15 minut z drugiej strony.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA

Exit mobile version