Wygląda pysznie, smakuje delikatnie, a jego struktura świetnie rozsmarowuje się na chlebie. Składniki nie są wyszukane, ale dostępne w każdym sklepie.
Dodatek czubrycy nadaje wyjątkowości potrawie poprzez swój lekko ziołowy, delikatny smak. Wystarczy kilka minut na wykonanie „Delikatesu” i mamy fantastyczny pasztet, który zachwyci swoim smakiem.
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
1 kostka serka sojowego tofu (180g)
marynowanego lub zwykłego
1 jajo
1 cebula
sól do smaku
1 łyżka czubrycy zielonej w proszku
Koszt całkowity: 6,80 zł
Wykonanie:
- Słonecznik zmielić w młynku na mączkę. Wsypać do wysokiej salaterki, zalać połową szklanki gorącej wody i wymieszać do gładkiej konsystencji.
- Po lekkim wystudzeniu dodać do salaterki odsączone tofu, surową pokrojoną cebulę, jajko i przyprawy.
- Zmiksować na gładką konsystencję i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wysypanego bułką tartą.
- Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut.
Izabela Lewosińska