Proponuję jako danie deserowe połączenie bananów i jabłek. Ciasto jest z gatunku tak zwanych ciężkich, a nie puszystych.
Jest bez cukru, jajek i masła. Dodatek migdałów oraz rodzynek wydobywa słodkość i nadaje mu aromat.
Ciasto świetnie nadaje się na zdrową przekąskę do pracy i do szkoły.
Składniki
- 4 banany średniej wielkości 5,00 zł
- 2 jabłka 1,00 zł
- 1 szklanka mąki orkiszowej 1,50 zł
- ¾ szklanki płatków owsianych 0,50 zł
- ½ szklanki migdałów pokrojonych 4,00 zł
- 2 łyki oleju kokosowego 2,50 zł
- ½ szklanki rodzynek 0,50 zł
Koszt całkowity: 15,00 zł
Wykonanie
1. Banany i jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Do startych owoców dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
3. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut. Ciasto po wkłuciu patyczka powinno być suche.
5. Po wystudzeniu jest gotowe do podania.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA