Bananowiec z jabłkami

1068

Proponuję jako danie deserowe połączenie bananów i jabłek. Ciasto jest z gatunku tak zwanych ciężkich, a nie puszystych. 
Jest bez cukru, jajek i masła. Dodatek migdałów oraz rodzynek wydobywa słodkość i nadaje mu aromat. 
Ciasto świetnie nadaje się na zdrową przekąskę do pracy i do szkoły.


Składniki

  • 4 banany średniej wielkości 5,00 zł
  • 2 jabłka 1,00 zł
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 1,50 zł
  • ¾ szklanki płatków owsianych 0,50 zł
  • ½ szklanki migdałów pokrojonych 4,00 zł
  • 2 łyki oleju kokosowego 2,50 zł
  • ½ szklanki rodzynek 0,50 zł


Koszt całkowity: 15,00 zł

Wykonanie

1. Banany i jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Do startych owoców dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.

3. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut. Ciasto po wkłuciu patyczka powinno być suche.

5. Po wystudzeniu jest gotowe do podania.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA