Szarlotka owsiana pachnąca cynamonem i jabłkami. Nietradycyjna, bo bez masła i jajek, a zatem bezglutenowa i czysto wegańska. Zaledwie kilka wymieszanych składników daje przepyszne ciasto, a cukier kokosowy, cynamon i budyń nie tylko nadają aromat, ale też świetnie wiążą się z jabłkami. Wykonanie tego ciasta zajmuje zaledwie 15 minut, jest zatem ekspresowe i można je podawać na gorąco.
Składniki
- 1,5 kg jabłek 3,70zł
- 400 g mąki owsianej 2,50 zł
- 100 g oleju kokosowego 5,00 zł
- 150-200 ml mleka owsianego 1,20 zł
- 4 łyżki cukru kokosowego 1,00 zł
- 1 bezglutenowy budyń waniliowy bez cukru 0,70 zł
- 1,5 łyżki cynamonu
- ksylitol w proszku
Koszt całkowity: 14,10 zł
Wykonanie
1. Mąkę owsianą wsypujemy do miski, dodajemy cukier kokosowy i olej. Całość mieszamy ręką, do uzyskania kruchej konsystencji.
2. Następnie dodajemy mleko owsiane, najlepiej zimne z lodówki. Wlewamy taką ilość mleka, aby uzyskać zbitą masę, którą można rozwałkować.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, trzy czwarte ciasta rozwałkowujemy i dajemy na spód blaszki, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta zostawiamy do przygotowania kruszonki.
4. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce. Dodajemy budyń i mieszamy.
5. Rozwałkowane ciasto posypujemy cynamonem i wykładamy starte jabłka. Jabłka ponownie posypujemy cynamonem, a na wierzch rozkładamy kruszonkę, którą formujemy w palcach z pozostałej części ciasta.
6. Ciasto pieczemy w temp. 200°C przez godzinę.
7. Gotową szarlotkę podajemy na gorąco lub na zimno po uprzednim posypaniu ksylitolem.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA