Budyń kokosowo-jaglany

733

Kasza jaglana jest wdzięcznym zbożem o uniwersalnych i wszechstronnych zastosowaniach kulinarnych. 

W mojej kuchni stosuję ją do przygotowania wielu potraw — począwszy od zup, przez kotlety, pulpety i pasztety, po desery. Wynika to po pierwsze z łatwości jej obróbki kulinarnej oraz konsystencji, dzięki której możemy jej nadać praktycznie każdą postać,a po drugie z jej niezwykłych walorów odżywczych. Zawiera dużo lekkostrawnego białka, całe bogactwo witaminz grupy B, witaminę E oraz wiele mikroelementów, m.in. żelazo, wapń, magnez oraz łatwo przyswajalną krzemionkę. Zapraszam więc do przygotowania smacznego i prostego w wykonaniu budyniu z dodatkiem kokosa.


Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej, suchej (bio) 2,00 zł
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 2,00 zł
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 6,00 zł
  • 5 łyżek cukru kokosowego 3,50 zł
  • pół laski wanilii 6,00 zł
  • 2 i pół szklanki wody


Łączny koszt: 19,50 zł

Wykonanie

1. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.

2. Do średniej wielkości garnka wsypać wypłukaną kaszę, wiórki, mleko kokosowe i wodę.

3. Wszystko gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. Uważać, żeby masa się nie przypaliła.

4. Po ugotowaniu gorącą masę przełożyć do salaterki, dodać cukier kokosowy, wanilię i miksować do uzyskania kremowej konsystencji.

5. Budyń przelać do szklanych miseczek (z podanej ilości uzyskujemy osiem porcji o poj. 180 ml).

6. Budyń udekorować np. suszonymi lub świeżymi owocami, śmietanką kokosową.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA