Kaszoburgery

918

Proponuję danie idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Połączenie surowego buraka z mieszanką kaszy jaglanej i gryczanej daje rewelacyjny smak, a dodatek chili nadaje lekką ostrość słodkiemu burakowi. Całość wygląda smakowicie. Można podawać z pełnoziarnistą bułką lub gamą surówek. Z proponowanych składników otrzymamy 20 dużych burgerów.


Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 1,00 zł
  • Pół szklanki kaszy gryczanej białej 1,00 zł
  • 3 średniej wielkości buraki 1,00 zł
  • 1 duża cebula 0,40 zł
  • 3 jaja 3,00 zł
  • Sól do smaku
  • Chili w proszku — 2 szczypty
  • Przyprawa warzywna w proszku do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Olej do wysmarowania blaszki


Koszt całkowity: 6,40 zł


Wykonanie

1. Kaszę jaglaną, gryczaną przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i gotujemy razem w trzech szklankach wody.

2. Ugotowaną kaszę studzimy, a następnie dodajemy starte buraki, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę.

3. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy burgery i wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez 15 minut z każdej strony.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA