Proponuję danie idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Połączenie surowego buraka z mieszanką kaszy jaglanej i gryczanej daje rewelacyjny smak, a dodatek chili nadaje lekką ostrość słodkiemu burakowi. Całość wygląda smakowicie. Można podawać z pełnoziarnistą bułką lub gamą surówek. Z proponowanych składników otrzymamy 20 dużych burgerów.
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej 1,00 zł
- Pół szklanki kaszy gryczanej białej 1,00 zł
- 3 średniej wielkości buraki 1,00 zł
- 1 duża cebula 0,40 zł
- 3 jaja 3,00 zł
- Sól do smaku
- Chili w proszku — 2 szczypty
- Przyprawa warzywna w proszku do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Olej do wysmarowania blaszki
Koszt całkowity: 6,40 zł
Wykonanie
1. Kaszę jaglaną, gryczaną przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i gotujemy razem w trzech szklankach wody.
2. Ugotowaną kaszę studzimy, a następnie dodajemy starte buraki, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę.
3. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy burgery i wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez 15 minut z każdej strony.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA