Ciasto z fasoli

488

Ciasto jest ekspresowe i pyszne. Może budzić wątpliwości, ponieważ jego głównym składnikiem jest fasola. Nic bardziej mylnego, w strukturze i smaku w ogóle nie przypomina jakiejkolwiek potrawy z fasoli. W dodatku nie ma grama mąki i białego cukru. Fasolę można ugotować samemu w większej ilości i zamrozić w małych porcjach, wtedy zawsze mamy ją pod ręką. Można również skorzystać z fasoli w puszce. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i wygląda atrakcyjnie.


Składniki

  • 1,5 szklanki ciemnej ugotowanej fasoli 4,00 zł
  • 2 banany 2,00 zł
  • 1/3 szklanki jogurtu sojowego, naturalnego 2,00 zł
  • 4 jajka 4,00 zł
  • 4 łyżki ksylitolu 1,20 zł
  • 3 łyżki karobu 0,50 zł
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • pół szklanki daktyli 2,50 zł
  • pół szklanki migdałów 4,50 zł


Łączny koszt: 20,70 zł

Wykonanie

1. Fasolkę odcedzić z sosu własnego i wsypać do szklanej miski.

2. Następnie dodać obrane banany, jogurt, jajka, karob, ksylitol i amoniak. Wszystko razem dokładnie zmiksować.

3. Pokroić daktyle i migdały, wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez 45 minut.

5. Po przestudzeniu można posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA