Świetna przekąska lub danie obiadowe. W ciągu pół godziny można stworzyć coś oryginalnego i niedrogiego.
Podawać można na zimno i na gorąco. Smakować będzie i tym mniej, i tym bardziej wymagającym.
Składniki
- 1 główka kapusty młodej
- pół kilograma makaronu typu muszle
- 1 mały pęczek koperku
- 1 większa cebula
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz ziołowy
Śmietanka z orzechów
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1 szklanka gorącej wody
Całość zmiksować do kremowej konsystencji.
Wykonanie
1. W dużym garnku gotujemy makaron na półtwardo i odcedzamy.
2. Do dużego rondla wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę. Dodajemy olej, sól i dusimy, aż kapusta puści sok (ok. 10 minut).
3. Do podduszonej kapusty dodajemy śmietankę z nerkowców, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
4. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek.
5. Gotowy makron nadziewamy przygotowaną kapustą.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA