Mleko roślinne

393

Znakomita alternatywa dla mleka zwierzęcego. Można je bez problemu wykonać w domowych warunkach.

Wystarczy mieć dobry blender, sitko i gazę. W sprzedaży są również specjalne maszynki do mleka roślinnego. Osobiście przygotowuję mleko w wyciskarce do soków. Każde mleko roślinne można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Proponowane mleko z owsa jest samo w sobie słodkie oraz posiada aromat kokosu dzięki dodatkowi wiórków kokosowych. Z podanej ilości składników można przygotować około 1,5 litra mleka Świetnie nadaje się na poranne przebudzenie oraz drugie śniadanie.

Składniki zupy:
szklanka kaszy owsianej – 2,50 zł
pół szklanki wiórków kokosowych – 1,50 zł
szczypta soli do smaku
Koszt całkowity: 4,00 zł

Wykonanie:

  1. Kaszę owsianą gotujemy w 2 szklankach wody ok. 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawimy do ostudzenia
  2. Do kaszy i wiórków dolewamy kolejne 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody i porcjami miksujemy w blenderze.
  3. Porcjami wylewamy na sitko wyłożone gazą i wyciskamy.
  4. Mleko roślinne jest gotowe do spożycia.
  5. Z pozostałości po wyciśnięciu można przygotować pyszne kulki owsiane.

 

Izabela Lewosińska

1 KOMENTARZ

  1. Trochę drogo… w porównaniu z krowim, lepiej wychodzi na tym polu mleko z orzecha ziemnego , litr mleka z ok. 100-150g orzechów (1-1,5 zł), 2. łyżki oliwy, szczypta soli, do smaku można dodać słodziwo np. 2 łyżki cukru, łyżka miodu na 0,5 l wody mineralnej (uwaga na tzw. wody źródlane!). SMACZNEGO !!

Comments are closed.