Owoce pod kruszonką

623

Prosty i łatwy, a przy tym szybki w wykonaniu deser, który umili każde spotkanie z przyjaciółmi. Jabłka z gruszkami, z dodatkiem cynamonu oraz kruszonego ciasta stanowią wyborny deser, który zachwyci wymagających smakoszy.


Składniki

  • 20 dag mąki owsianej 1,00 zł
  • 20 dag mąki orkiszowej 1,50 zł
  • 25 dag oleju kokosowego 12,00 zł
  • 5 łyżek ksylitolu 2,00 zł
  • 6 gruszek 7,00 zł
  • 6 jabłek 3,20 zł
  • 1 łyżka cynamonu


Koszt całkowity: 26,70 zł

Wykonanie

1. W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą oba rodzaje mąki, olej i 4 łyżki ksylitolu. Otrzymana masa powinna być zbita, ale nie powinna kruszyć się. Jeżeli ciasto będzie się kruszyć, dodaj odrobinę wody lub mleka roślinnego i wymieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.

2. Umyte owoce obierz ze skórki, pokrój na ósemki bez gniazd nasiennych.

3. Przygotuj 8 salaterek żaroodpornych o średnicy 10-12 cm. Naczynia wysmaruj olejem kokosowym.

4. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 do wyłożenia naczyń, a 1/3 na przykrycie.

5. Do salaterki wyłożonej ciastem włóż pokrojone owoce, posyp cynamonem i przykryj pozostałą częścią ciasta.

6. Przygotowane salaterki z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180ºC i piecz przez 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto po lekkim przestudzeniu posyp zmielonym ksylitolem.

8. Można podawać na gorąco.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA