Niezwykle prosty wegański przepis, który zawsze wychodzi. Placuszki są bogate w białko i świetnie nasycą organizm. Połączenie mąki z cieciorki z bananami ,,wiąże” potrawę i dlatego nie trzeba używać jajek. Wbrew pozorom mąka ta nie przebija swoim smakiem i w potrawie z bananem i cukrem kokosowym tworzy wyśmienitą całość.
Składniki
- 1,5 szklanki mleka owsianego 2,50 zł
- 2 szklanki mąki z cieciorki 4,00 zł
- 2 dojrzałe banany 1,50 zł
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 3 łyżki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
Koszt całkowity: 8,00 zł
Wykonanie
1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
2. Całość wylewamy do szklanej misy i odstawiamy na 15 minut.
Płynne ciasto zgęstnieje.
3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju i smażymy małe placuszki.
4. Placuszki wykładamy na talerz i posypujemy zmielonym ksylitolem.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA