Placuszki bez glutenu

496

Niezwykle prosty wegański przepis, który zawsze wychodzi. Placuszki są bogate w białko i świetnie nasycą organizm. Połączenie mąki z cieciorki z bananami ,,wiąże” potrawę i dlatego nie trzeba używać jajek. Wbrew pozorom mąka ta nie przebija swoim smakiem i w potrawie z bananem i cukrem kokosowym tworzy wyśmienitą całość.


Składniki

  • 1,5 szklanki mleka owsianego 2,50 zł
  • 2 szklanki mąki z cieciorki 4,00 zł
  • 2 dojrzałe banany 1,50 zł
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju


Koszt całkowity: 8,00 zł

Wykonanie

1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

2. Całość wylewamy do szklanej misy i odstawiamy na 15 minut. 
Płynne ciasto zgęstnieje.

3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju i smażymy małe placuszki.

4. Placuszki wykładamy na talerz i posypujemy zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA