Selerki

525

Ze zwykłego selera można wyczarować wspaniałe w smaku kotleciki. W zależności od gustów kulinarnych tworzymy własną panierkę, która nadaje niepowtarzalny smak kotletom. Selerki można smażyć na oleju, jak również — w zdrowszej wersji — piec w piekarniku. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Składniki

  • 1 korzeń selera 3,00 zł
  • 2 jaja 2,00 zł
  • olej do smażenia 1,00 zł
  • panierka (bułka tarta, suszona papryka, sól, pieprz ziołowy)


Koszt całkowity: 6,00 zł

Wykonanie

1. Seler gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.

2. Po ugotowaniu i wystudzeniu seler kroimy na plastry o grubości pół centymetra.

3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i smażymy z dwóch stron selerki wcześniej obtoczone w jajku i panierce.

4. Kotleciki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia z oleju.

5. Podajemy na gorąco z warzywami lub na zimno do kanapek.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA