Ze zwykłego selera można wyczarować wspaniałe w smaku kotleciki. W zależności od gustów kulinarnych tworzymy własną panierkę, która nadaje niepowtarzalny smak kotletom. Selerki można smażyć na oleju, jak również — w zdrowszej wersji — piec w piekarniku. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
- 1 korzeń selera 3,00 zł
- 2 jaja 2,00 zł
- olej do smażenia 1,00 zł
- panierka (bułka tarta, suszona papryka, sól, pieprz ziołowy)
Koszt całkowity: 6,00 zł
Wykonanie
1. Seler gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu i wystudzeniu seler kroimy na plastry o grubości pół centymetra.
3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i smażymy z dwóch stron selerki wcześniej obtoczone w jajku i panierce.
4. Kotleciki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia z oleju.
5. Podajemy na gorąco z warzywami lub na zimno do kanapek.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA