Orzechy nerkowca na naszym stole mogą pojawić się w różnych przebraniach. Doskonale zastępują śmietanę, mleko,a nawet twaróg. Poprawiają smak potraw i nadają im lekko śmietankowy posmak. Można je wykorzystać do przyrządzania sosów, zabielania zup i gulaszy. Można je również przygotowywać na słodko, do przyrządzania ciasti kremów. Dzisiaj chciałabym zachęcić do wykonania pysznego twarożku wegańskiego. W smaku jest delikatnyi subtelny o jedwabistej konsystencji. Podany z nowalijkami zachwyci niejedno wybredne podniebienie.
Składniki
- 1 szklanka orzechów nerkowca 6,00 zł
- 3 łyżki jogurtu sojowego, naturalnego 1,50 zł
- sok ze średniej wielkości cytryny 1,80 zł
- 1 łyżka oleju kokosowego 1,00 zł
- sól do smaku
Łączny koszt: 10,30 zł
Wykonanie
1. Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie na noc.
2. Odcedzić orzechy, wsypać do szklanej salaterki i dodać pozostałe składniki.
3. Całość zblendować na jednolitą i gładką konsystencję.
4. Twarożek przełożyć do szklanego pojemnika i włożyć do lodówki.
5. Twarożek najlepszy jest po 12-godzinnym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA