Zupa krem z pomidorów

687

Sezon pomidorowy w pełni, a zatem warto zrobić coś więcej niż tylko kanapki z pomidorem. Zupa krem jest bardzo prosta w wykonaniu, zdrowa i smakowita. Swoim lekko czerwonym kolorem zachęca do szybkiego zjedzenia. Dodatek cukinii zagęszcza zupę i dodaje jej objętości.


Składniki

  • 1,5 kg mocno czerwonych pomidorów 4,00 zł
  • 1 marchewka 0,30 zł
  • 2 pietruszki 0,80 zł
  • 1 mała cukinia 1,70 zł
  • kawałek selera 0,80 zł
  • 1 cebula 0,30 zł
  • 1,5 l wody
  • sól do smaku
  • oregano suszone do smaku


Łączny koszt: 7,90 zł

Wykonanie

1. Pomidory umyć, nie obierać ze skóry, pokroić i dusić we własnym sosie przez godzinę.

2. Do wrzącej wody wrzucić obrane, pokrojone warzywa i gotować przez 20 minut.

3. Podduszone pomidory wrzucić do ugotowanych warzyw, dodać sól, oregano i całość zmiksować.

4. Zupę można podawać z jogurtem i natką pietruszki.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA