Sezon pomidorowy w pełni, a zatem warto zrobić coś więcej niż tylko kanapki z pomidorem. Zupa krem jest bardzo prosta w wykonaniu, zdrowa i smakowita. Swoim lekko czerwonym kolorem zachęca do szybkiego zjedzenia. Dodatek cukinii zagęszcza zupę i dodaje jej objętości.
Składniki
- 1,5 kg mocno czerwonych pomidorów 4,00 zł
- 1 marchewka 0,30 zł
- 2 pietruszki 0,80 zł
- 1 mała cukinia 1,70 zł
- kawałek selera 0,80 zł
- 1 cebula 0,30 zł
- 1,5 l wody
- sól do smaku
- oregano suszone do smaku
Łączny koszt: 7,90 zł
Wykonanie
1. Pomidory umyć, nie obierać ze skóry, pokroić i dusić we własnym sosie przez godzinę.
2. Do wrzącej wody wrzucić obrane, pokrojone warzywa i gotować przez 20 minut.
3. Podduszone pomidory wrzucić do ugotowanych warzyw, dodać sól, oregano i całość zmiksować.
4. Zupę można podawać z jogurtem i natką pietruszki.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA