Niby nic takiego — zwykły ryż, ale odpowiednio ugotowany z dodatkami smakuje jak najlepszy deser.
Jest delikatny i ma kremową konsystencję, a po ostudzeniu subtelny smak. Można go podawać
z sezonowymi owocami i delikatnymi orzechami. Z podanych poniżej składników uzyskujemy sześć porcji.
Składniki
- Pół szklanki rodzynek 2,00 zł
- 1 szklanka ryżu do sushi 4,00 zł
- Pół kilograma truskawek 6,00 zł
- 1 litr mleka owsianego 0,50 zł
- 2 łyżki ksylitolu 1,00 zł
- świeża wanilia (pół laski) 4,00 zł
- 1 łyżka musu kokosowego 1,00 zł
Koszt całkowity: 18,50 zł
Wykonanie
1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mleku pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
2. Pod koniec gotowania dodajemy wanilię, ksylitol oraz mus kokosowy.
3. Całość miksujemy na gładką masę i rozlewamy do salaterek.
4. Na gotowy budyń nakładamy pokrojone truskawki i ozdabiamy dowolnymi orzechami.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA