Budyń ryżowy z truskawkami

542

Niby nic takiego — zwykły ryż, ale odpowiednio ugotowany z dodatkami smakuje jak najlepszy deser. 
Jest delikatny i ma kremową konsystencję, a po ostudzeniu subtelny smak. Można go podawać 
z sezonowymi owocami i delikatnymi orzechami. Z podanych poniżej składników uzyskujemy sześć porcji.


Składniki

  • Pół szklanki rodzynek 2,00 zł
  • 1 szklanka ryżu do sushi 4,00 zł
  • Pół kilograma truskawek 6,00 zł
  • 1 litr mleka owsianego 0,50 zł
  • 2 łyżki ksylitolu 1,00 zł
  • świeża wanilia (pół laski) 4,00 zł
  • 1 łyżka musu kokosowego 1,00 zł


Koszt całkowity: 18,50 zł

Wykonanie

1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mleku pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

2. Pod koniec gotowania dodajemy wanilię, ksylitol oraz mus kokosowy.

3. Całość miksujemy na gładką masę i rozlewamy do salaterek.

4. Na gotowy budyń nakładamy pokrojone truskawki i ozdabiamy dowolnymi orzechami.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA