Makaron z cukinii

583

Zamiast tradycyjnego makaronu proponuję makaron z cukinii. To warzywo cieszy się coraz większą popularnością. 
Można z niej wykonać najróżniejsze potrawy na słono, słodko, ponadto dusić, smażyć, gotować i jeść na surowo. 
Jest wszechstronnym warzywem, co daje jej zastosowanie w wielu potrawach.


Składniki

  • 3 średnie cukinie 3,00 zł
  • 1 duża żółta papryka 3,00 zł
  • pęczek szczypiorku (może być z młodej cebulki) 1,50 zł
  • 25 dag pomidorków koktajlowych 2,50 zł
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku


Koszt całkowity: 10,00 zł

Wykonanie

1. Cukinie umyć, obrać ze skóry i przepuścić przez spiralną krajalnicę.

2. Paprykę, szczypiorek, pomidory umyć i pokroić według uznania.

3. Wszystkie warzywa łącznie z cukinią wrzucić do szklanej salaterki. Dodać sól, cytrynę i oliwę. Całość delikatnie wymieszać.

4. Danie można zjadać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA