Zamiast tradycyjnego makaronu proponuję makaron z cukinii. To warzywo cieszy się coraz większą popularnością.
Można z niej wykonać najróżniejsze potrawy na słono, słodko, ponadto dusić, smażyć, gotować i jeść na surowo.
Jest wszechstronnym warzywem, co daje jej zastosowanie w wielu potrawach.
Składniki
- 3 średnie cukinie 3,00 zł
- 1 duża żółta papryka 3,00 zł
- pęczek szczypiorku (może być z młodej cebulki) 1,50 zł
- 25 dag pomidorków koktajlowych 2,50 zł
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
Koszt całkowity: 10,00 zł
Wykonanie
1. Cukinie umyć, obrać ze skóry i przepuścić przez spiralną krajalnicę.
2. Paprykę, szczypiorek, pomidory umyć i pokroić według uznania.
3. Wszystkie warzywa łącznie z cukinią wrzucić do szklanej salaterki. Dodać sól, cytrynę i oliwę. Całość delikatnie wymieszać.
4. Danie można zjadać od razu lub schłodzić w lodówce.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA