Warzywa z piekarnika z dodatkiem przypraw i oleju są świetnym dodatkiem do obiadu, a nawet mogą być samodzielnym daniem na kolację. Smakują wyśmienicie i są niezwykle aromatyczne. Kolorowe warzywa można zmieniać w zależności od pory roku i cieszyć się nimi w każdym wydaniu.
Składniki
- 1 kg batatów 8,00 zł
- 1 marchewka 0,30 zł
- 1 pietruszka 0,50 zł
- pół kalafiora 3,00 zł
- pół selera 0,70 zł
- 1 cebula 0,30 zł
- 1 żółta papryka 2,70 zł
- dwa duże ziemniaki 1,00 zł
- mała cząstka czerwonej kapusty
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka suszonej czerwonej papryki
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 8 łyżek oleju
Łączny koszt: 17,50 zł
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy, a korzenne dodatkowo obieramy ze skórki.
2. Kroimy je na większe cząstki, ósemki.
3. W dużej misce mieszamy warzywa z przyprawami i olejem.
4. Pieczemy w dużej brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 230°C przez 50 minut.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA