Pieczone warzywa

949

Warzywa z piekarnika z dodatkiem przypraw i oleju są świetnym dodatkiem do obiadu, a nawet mogą być samodzielnym daniem na kolację. Smakują wyśmienicie i są niezwykle aromatyczne. Kolorowe warzywa można zmieniać w zależności od pory roku i cieszyć się nimi w każdym wydaniu.


Składniki

  • 1 kg batatów 8,00 zł
  • 1 marchewka 0,30 zł
  • 1 pietruszka 0,50 zł
  • pół kalafiora 3,00 zł
  • pół selera 0,70 zł
  • 1 cebula 0,30 zł
  • 1 żółta papryka 2,70 zł
  • dwa duże ziemniaki 1,00 zł
  • mała cząstka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 8 łyżek oleju


Łączny koszt: 17,50 zł

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa myjemy, a korzenne dodatkowo obieramy ze skórki.

2. Kroimy je na większe cząstki, ósemki.

3. W dużej misce mieszamy warzywa z przyprawami i olejem.

4. Pieczemy w dużej brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 230°C przez 50 minut.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA