Wykwintny tofurnik

664

Zazwyczaj przygotowanie sernika lub tofurnika wydaje nam się czasochłonne. W przypadku tego ciasta wszystko dzieje się błyskawicznie — w zaledwie 10 minut. Wszystko wrzucamy do miski, blendujemy i pieczemy. Bardzo szybkie, a zarazem doskonałe ciasto. Wygląda wspaniale i tak też smakuje.


Składniki

  • 500 g naturalnego tofu 12,00 zł
  • 5 jaj 5,00 zł
  • 400 ml mleczka kokosowego 7,00 zł
  • 5 łyżek mąki kokosowej 1,00 zł
  • 6 łyżek cukru kokosowego 3,00 zł
  • sok z 2 cytryn 1,20 zł
  • 1/3 tabliczki czekolady (70%) bez cukru 3,00 zł


Razem: 32,20 zł

Wykonanie

1. Do dużej szklanej miski wrzucamy wszystkie podane składniki bez czekolady i blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

2. Całość wylewamy na blaszkę do pieczenia. Blaszkę można wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Tofurnik pieczemy przez 1 godzinę w 180°C.

4. Po przestudzeniu ciasta roztapiamy 1/3 tabliczki czekolady bez cukru i smarujemy tofurnik.

5. Podajemy na gorąco lub zimno.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA