Zazwyczaj przygotowanie sernika lub tofurnika wydaje nam się czasochłonne. W przypadku tego ciasta wszystko dzieje się błyskawicznie — w zaledwie 10 minut. Wszystko wrzucamy do miski, blendujemy i pieczemy. Bardzo szybkie, a zarazem doskonałe ciasto. Wygląda wspaniale i tak też smakuje.
Składniki
- 500 g naturalnego tofu 12,00 zł
- 5 jaj 5,00 zł
- 400 ml mleczka kokosowego 7,00 zł
- 5 łyżek mąki kokosowej 1,00 zł
- 6 łyżek cukru kokosowego 3,00 zł
- sok z 2 cytryn 1,20 zł
- 1/3 tabliczki czekolady (70%) bez cukru 3,00 zł
Razem: 32,20 zł
Wykonanie
1. Do dużej szklanej miski wrzucamy wszystkie podane składniki bez czekolady i blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
2. Całość wylewamy na blaszkę do pieczenia. Blaszkę można wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Tofurnik pieczemy przez 1 godzinę w 180°C.
4. Po przestudzeniu ciasta roztapiamy 1/3 tabliczki czekolady bez cukru i smarujemy tofurnik.
5. Podajemy na gorąco lub zimno.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA