Kotlety pieczone w piekarniku mają wiele zalet. Przede wszystkim nie zawierają tyle tłuszczu, co smażone.
Kotlety są równomiernie upieczone, temperatura pieczenia jest stała, no i są zdrowsze.
Po za tym nie trzeba stać przy patelni. Wykonanie kotletów jest proste i ekonomiczne.
Składniki
- 400 g ugotowanego białego ryżu do sushi 4,50 zł
- 250 g ugotowanej cieciorki 2,50 zł
- 1 średnia cebula 0,20 zł
- 2 ząbki czosnku 0,30 zł
- 1 jajko 0,80 zł
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- bułka tarta do panierki
- olej do posmarowania blaszki
- sól do smaku
- czubryca czerwona do smaku
- Koszt całkowity: 8,30 zł
Wykonanie
1. Do szklanej salaterki wrzucamy ugotowany ryż i ugniecioną tłuczkiem cieciorkę. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednorodnej masy.
2. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko oraz przyprawy. Wszystkie składniki ponownie mieszamy ręką.
3. Formujemy kotlety w zależności od upodobań, panierujemy w bułce tartej.
4. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem i układamy kotlety. Kotlety można posmarować z wierzchu olejem.
5. Pieczemy w piekarniku w temp. 220°C przez 15 minut z jednej strony i 15 minut z drugiej strony.
Smacznego!
IZABELA LEWOSIŃSKA