Fasolka w czerwieni

508

Danie wygląda smakowicie, a kolor czerwony pobudza nasz apetyt. Do wykonania tej potrawy potrzebujemy zaledwie 30 minut, pod warunkiem że wcześniej ugotujemy fasolkę. Fasolka „czarne oczko” jest delikatna w smaku, 
a w potrawie wygląda atrakcyjnie. Poza tym jest również dobrą odmianą dla naszej rodzimej białej fasoli.


Składniki

  • pół kg fasolki „czarne oczko” 7 zł
  • 2 czerwone papryki 6 zł
  • 1 żółta papryka 3,50 zł
  • 2 średnie cebule 0,50 zł
  • pół litra soku pomidorowego 1,50 zł
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy
  • sos sojowy


Koszt całkowity: 18,50 zł

Wykonanie

1. Fasolkę moczymy przez noc. Następnego dnia wodę odlewamy i gotujemy do miękkości około godziny w świeżej wodzie.

2. W dużym rondlu przesmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko dusimy przez 5 minut, następnie podlewamy wodą (około szklanki) i dalej dusimy przez 10 minut. Dodajemy przyprawy i na koniec zalewamy sokiem pomidorowym.

3. Do przygotowanej potrawki dodajemy odcedzoną ugotowaną fasolkę. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

4. Fasolkę w czerwieni podajemy z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

IZABELA LEWOSIŃSKA